18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

Ehliyetsiz araç kullanma cezası genellikle adli para cezasıdır. 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası, ülkemizde sürücü belgesi almak için gerekli olan yaş sınırı 18’dir. Adana oto kiralama firması Adana Car olarak Türkiye'de 18 yaş altı ehliyetsiz şekilde araç kiralamak mümkün olmadığını müşterilerimize aktarıyoruz. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkanlar hem kendi canını hem de başkalarının canını riske atabilir. Bu yüzden 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında oldukça yüksektir. Ayrıca 18 yaş ve üzerinde olan kişilerin eğer ehliyeti varsa; yolculuk esnasında araç sürücüsü olan kişi yanında ehliyeti bulundurmak zorundadır. 15 yaşını doldurmuş olan ve trafik ihlali yapan tüm araç kullanıcılarına trafik cezası yazılmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanmanın 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL'dir. Bunun direk ödenmesi durumunda %25 indirimli hali yani 3045 TL ödenir. Adana oto kiralama firması olarak araç kiralayacak müşterilerimize, ehliyetsiz araba kiralanamayacağı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz.

Belirtilen 18 yaş sınırı A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfında yer alan ehliyetler için geçerlidir. Diğer sınıfta yer alan ehliyetler için yaş sınırı değişmektedir. M, A1 ve B1 sınıfındaki ehliyetler motosiklet içindir ve 16 yaş şartı aranır. C, CE, D1 ve D1E sınıfında bulunan ehliyetlerde 21 yaş sınırı vardır. D ve DE sınıfında yer alan ehliyetler için ise 24 yaş şartı bulunur.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Almamak İçin Ne Yapılmalıdır?

18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası miktarı oldukça yüksek miktarda olabilir. Bu cezayı almak istemeyen kişiler ehliyeti almadan ve araç sürerken ehliyetsiz yolculuğa çıkmamalıdırlar. Ehliyet almak isteyen kişiler 18 yaş şartının dışında bazı belgeleri de eksiksiz bir şekilde bulundurması halinde alabilirler. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, 2 adet biyometrik fotoğraf, adli sicil belgesi, sağlık raporu, kan grubunun yazılı olduğu belge ya da yazılı beyan kâğıdı ve harç bedelinin ödendiğine dair dekont ilk defa ehliyet almak isteyen kişilerin ehliyet başvurusu sırasında bulundurması gereken bazı belgelerdir.

18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

18 yaş altı araba kullanan araç sürücüsü bir kez ceza almasının ardından tekrar aynı şekilde ikinci kez ehliyetsiz araç kullanması durumunda eğer yakalanırsa birinci seferki aldığı ceza miktarı kadar para cezası almaktadır. Fakat verilen bu ceza bazı durumlarda hapis cezası ile sonuçlanabilir. 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası alan kişiler ödemesi gereken ceza miktarlarını vergi dairesine veya PTT şubelerine giderek ödemelerini yapabilirler. Aynı zamanda cezanın yazıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde ceza ödenirse, %25 erken ödeme indirimi imkânından yararlanabilirler.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanma cezası genellikle adli para cezasıdır. Cezayı alan kişinin ehliyetsiz araç kullanmasının yanı sıra alkollü olması, trafikteki davranış ve tutumları, kazaya karışması gibi durumlar bu ceza için değerlendirme esnasında hesaba katılır. Bunların dışında mevcut ehliyet sınıfında olmayan bir aracı kullanmak veya kullandırmak ehliyetsiz araç kullanma cezasının yarısı kadar cezalandırılır.

Cezayı alan kişinin ehliyetsiz araç kullanması idari sicile işlenir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası hukuka aykırı veya haksız şekilde düzenlenmesi durumunda sürücü ve ruhsat sahibi bu cezaya karşı itiraz hakkı bulunur. Ehliyetsiz araç kullanma cezasına yakalanmak istemeyen sürücüler yolculuklarında sürücü belgelerini bulundurmak ve yetkililerin belgeyi istemesi halinde göstermek zorundadırlar.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası için itiraz süresi 15 gündür. Sulh Ceza Hâkimliği’ne ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde itiraz dilekçesi verilmelidir. Ayrıca usul ve yasalara uygun olarak düzenlenmemiş olan ehliyetsiz araç kullanma cezasının iptali de mümkün olabilir.

Tüm bunların dışında olan bazı durumlar vardır. Cezayı alan kişi hasta yolcu taşıması gibi acil durumda, sel, yangın, deprem gibi doğal afetler anında, sürücü kurslarının direksiyon eğitimi verdiği sahalarda ehliyetli birinin gözetimi altında yapılan sürüşlerde bu ceza düzenlenmişse itiraz edildiğinde iptal edilebilme imkânı vardır. Cezanın düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün süre içinde Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe verilmesi durumunda itiraz duruşmasız olarak incelenerek sonuçlanabilir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına maruz kalmış olan sürücü belirtilen süre içerisinde mahkemeye itiraz etmekle beraber, cezayı ödedikten sonra da itiraz etmesi durumunda ödediği miktarı vergi dairesinden geri alabilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadardır?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 değişim göstermektedir. Bu ceza için ehliyetsiz araç kullanmanın temel cezası ve ehliyetsiz araç kullandırma cezası 3674 TL, mevcut ehliyet sınıfına uygun olmayan bir aracı kullanmak ve bu aracı kullandırma cezası 1823 TL olarak uygulanmaktadır. Kesilen bu cezalar belirtilen 15 gün sürenin içerisinde vergi dairesine ödeme yapılması halinde kesilen toplam ceza miktarından %25 indirim uygulaması yapılır.

Nasıl yardımcı olabiliriz?