Genellikle araç aksamlarının doğru çalışmaması sonucu ortaya çıkan bu sorun, aracın düzenli bakımlarının aksatılması sonucu ortaya çıkar. Motorda hararet seviyesini gösterge panelinde de bulunan hararet seviyesi göstergesinden bakılabilir. 70-90 dereceler motorun normal sıcaklığıdır lakin hararet göstergesi 90 derecenin üstüne çıkıyorsa motorunuzda ısınma problemi yani hararet problemi baş göstermektedir. Motorda hararet problemini ortaya çıkaran başlıca durumlar şunlardır.
Soğutma Sıvısının Azalması ve Fan Arızası
Motorları soğutmak için iki farklı sistem kullanılır hava soğutma ve sıvı soğutma. Hava soğutmalı motorlarda motor ava yoluyla ve soğutma sıvısıyla soğutulmaktadır. Sıvı soğutmalı motorlarda ise motorun içinde bulunan ve motor aksamını dolaşan bir soğutma sıvısı yardımıyla soğutulur. Bu sıvı su ve antifrizdir. Bu sıvının azalması motorda hararet problemini oluşturabilir. Bu sıvı buharlaşma, borularda sızıntı ya da arabanın bakımının aksatılmasından dolayı sıvı eksikliği görülmektedir. Motorda bulunan ve soğutma görevinde bulunan fanın bozulması ya da düzgün çalışamayarak görevini yerine getirememesi sonucu da hararet sorunu baş gösterebilir.
Termostat Arızası
Termostatın doğru çalıştığından emin olmak için, radyatörün sıcaklığına bakabilirsiniz. Bakıldığında radyatör soğuk ise termostatı değiştirmeniz gerekmektedir. Motor sıcak iken radyatör ve soğutma boruları soğuk ise yine termostat arızalanmış demektir.
Devridaim Pompasında Kaçak
Motorun aşırı ısınmasını önlemek ve belirli seviyede motorun verimli seviyede çalışmasını sağlamak amacıyla soğutma sisteminin içine eklenen devir daim pompası, radyatördeki suyu basınçlı silindire vermek suretiyle su dolaşımına yardımcı olur. Eğer hızlandığınızda aracınızın harareti düşüyorsa ve yavaşladığınızda harareti tekrar düşüyorsa devir daim pompasındaki bir kaçaktan şüphelenebilirsiniz. Kaçak olup olmadığını anlamak için motorun sesi dinlenebilir ve titreşim seviyesine bakılabilir.
Bozuk Göstergeler
Kimi zaman motorda her hangi bir arıza olmamasına rağmen bozuk göstergeler bizleri yanıltarak aracımızda hararet varmış gibi gösterebilir ya da hararet sorunu olmasına rağmen bozuk gösterge bunu bize doğru bir şekilde aktaramadığı için bir hararet sorunun farkına varamayabiliriz. Bu arızaların yanı sıra sürücülerin de araçlarını aşırı zorlaması, Araba bakımlarının aksatılması gibi durumlar da aracın hararet yapmasına neden olan etkenlerdir.
Motor Hararet Yaptığında Ne Yapılmalı
Aracınızın gösterge panelindeki hararet seviyesini görmediniz ya da bozuk göstergeler nedeniyle aracınızın motor sıcaklığını fark edemediniz, bir süre sonra motordan çıkan dumanlar size olayın ciddiyetinin bir göstergesidir.
Hararetle karşılaşıldığında ilk yapılacak şey aracın klimasını kapatmak olacaktır aracınız sıcak bir havada hararet yaptıysa aracınızı bir gölgenin altına çekmeniz önerilir.
Motoru istop edip bir kenara çekiniz ve motorun soğumasını bekleyiniz, motor tam anlamıyla soğumadan radyatör kapağını sakın açmaya çalışmayınız. Radyatörün içindeki su sıcak olduğundan yüzünüze ve veya vücudunuza sıcak su sıçrayarak cildinizde ağır yanıklara yol açabilir.
Motor soğuduktan sonra motor soğutma sıvısına bakmak amacıyla radyatörün kapağını açabilirsiniz eğer içinde su yok ise içine su ekleyerek sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Eğer radyatörde su eksikliği söz konusu değil ise aracınız soğuyunca aracınızı kendi imkânlarınızla ya da çekici vasıtasıyla en yakın yetkili servise götürmeniz tavsiye edilmektedir.