Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları

Her geçen gün artış gösteren akaryakıt fiyatları sonucu, ülkemizde araçla yolculuk etmek ciddi bir maddi sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle gerek bireysel gerekse kurumsal anlamda düşünürsek, yakıt tasarrufu sağlamaya yönelik önlemler almak bütçe planlamasında önemli bir yere sahiptir. Dolu depoya sahip bir araçla daha çok mesafe kat edebilmek ve aracın akaryakıtını optimum verimlilik ile kullanabilmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Arabanızı kullanırken yakıt tasarrufu yapmanın yolları ve tasarruf edebilmek için ipuçları olarak da değerlendirilebilecek bu püf noktaları ile hem daha ekonomik yolculuk yapacak hem de bütçenizi daha az yorarak dolu deponuzla daha uzun yol gidebileceksiniz. Hazırsanız, tasarrufa hızlı bir giriş yapalım.

 

Yakıt Tasarrufu Gaz Pedalıyla Başlar

 

Gaz pedalının üzerinde yumurta varmış gibi gaza basmak, halk dilinde en çok kullanılan deyimlerden birisi. Bu deyim gerçek anlamda yakıt tasarrufunun da kilit noktası olarak ön plana çıkmakta. Bu anlamda aracınızın gaz pedalını mümkün olan en hafif biçimde ve dikkatle kullanmak, gerekli olmayan durumlarda aracı zorlayacak düzeyde gaza yüklenmemek, buna ek olarakmevcut bir hızda seyir ederken bu hızı mümkün oldukça uzun süreli olarak korumak yakıt tasarrufu yapmak için başlangıç noktanız olacaktır. 

 

Motoru Isıtarak Tasarruf Edeyim Derken Daha Çok Tüketmeyin

 

Ülkemizde yerleşik bir fikir vardır; motoru ısıtmak. Ama bunu ne kadar doğru yapıyoruz. Bazen motorun ısınmasını bekleyim derken aslında daha fazla yakıt tüketimi yaptığımızın farkında bile olmadığımız bir gerçek. Yaz mevsiminde hava sıcaklıkları yüksek olduğundan, motorun ısınmasını beklemeye gerek kalmadan aracımızı hareket ettirebiliriz. Kış mevsiminde ise, havanın sıcaklığına bağlı olarak aracınızı çalıştırdıktan sonra 1 veya 2 dakika motorun ısınmasını bekleyerek yola çıkmak, uzun dönemde büyük bir yakıt tasarrufu sağlamanızda önemli bir rol oynayacaktır. Bunu şu örnekle açıklayabiliriz: Bir araç yaklaşık 1 saatlik rölanti durumunda çalışarak, size 1 litrelik ekstra yakıt kullanımına mal olabilir. Dolu depo aracınızla işten eve, evden işe geliş gidiş yaptığınızı ve kısa mesafe yol gittiğinizi farz ederseniz ve aracınızı her çalıştırdığınızda 1 veya 2 dakika yerine 3 dakika rölantide motorun ısınmasını beklediğinizi düşünürseniz, 1 litre yakıtı yaklaşık 60 defa araç çalıştırarak, yakıttan tasarruf edebilecekken gereksiz yere sarf edebilirsiniz.

 

Yakıt Tasarrufunda Lastik Tipi ve Lastik Hava Basıncının Önemi

 

Araç kullanımında yakıttan tasarruf edebilmek için en önemli ipuçlarından biri de doğru lastik tipi kullanmak ve fabrika üretiminde önerilen lastik basıncına dikkat etmektir. Doğru lastik tipi kullanmak derken kastımız, üretici firmanın tavsiye ettiği ebatlarda yaz ve kış mevsimine yönelik lastikler kullanmaktır. Üretici firmanın tavsiye ettiği lastik basınç ayarları da aracın kullanım klavuzunda ve benzin depo kapağında yer alan basınç seviyelerinde araç lastiğinin havasını ayarlamak ve sürekli kontrol altında tutmaktır. Hava seviyesi düşük olan bir lastik, sürtünmenin artması sebebiyle çok yakıt tüketebileceği gibi, araç üreticisinin tavsiye ettiği ebatlardan farklı boyutlarda lastik kullanmak hem yakıt kullanımını artırabileceği gibi hem de tehlike arz edebilecektir. 

 

Yakıt Tasarrufunda Periyodik Bakımların Önemi

 

Aslında yakıt tüketiminde tasarruf sağlamanın püf noktalarından en önemlisi aracınızın bakımlarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Arcınızın motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi gibi parçalarının periyodik bakımlar esnasında değiştirilmesi hem aracınızın daha uzun ömürlü hem de yakıt açısından oldukça tasarruflu bir tüketim aralığına sahip olmasına sebep olur. Periyodik bakımlara dikkat edilmiş bir araca binmek için araç sahibi olmanız şart değil. Araç kiraladığınızda da, seyahat edeceğiniz vasıtanın bakımlarının tam ve eksiksiz olarak yapılmış olması size hem güvenli bir yolculuk hem de yakıt tasarrufu sağlayabileceğiniz ekonomik bir tüketim avantajı sağlayacaktır. Oto kiralama Adana denildiğinde akla gelen ilk araç kiralama markası olan Adanacar.com olarak, kiraya verdiğimiz araçlarımızın tamamı siz değerli müşterilerimize hem güvenli hemde bütçenize zarar vermeden yakıt kullanabilmeniz için periyodik bakımları yetkili servislerce tam ve zamanında yaptırılarak kullanımınıza sunulmaktadır.

 

Vitesi Boşa Almak Yakıt Tasarrufu Sağlamaz

 

Yakıttan tasarruf edeyim derken yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de aracın vitesini boşa alarak kullanmaktır. Yokuş aşağı yolda aracın kontağını kapatmak veya vitesi boşa almak hem tehlikeli bir sürüş şekli olup hem de size hiç bir tasarruf sağlamayacaktır. Yeni jenerasyon araçlarda var olan kompresör sistemi araç kullanırken ayağınızı gaz pedalından geri çektiğiniz an devreye girerek, motora yakıt gitmesini bloke eder ve üst seviye bir tasarruf sağlar. Böylece aracı boşa almak veya kontak kapatmak gibi tehlikeli bir sürüş yapmadan tasarruflu bir biçimde araç kullanabilirsiniz. Ayrıca yokuş aşağı seyir halinde aracı boşa almanız fren pedalını da oldukça çok kullanmanıza sebep olacağından, fren balatalarının da kısa ömürlü olmasına engel olmak için vitesi boşa alarak araç kullanmanız kesinlikle önerilmeyen bir sürüş şeklidir. 

 

Doğru Vites Kullanarak Daha Az Yakıt Tüketin

 

Araç kullanırken doğru vites seçimi yakıt tüketimini azaltarak tasarruf sağlamanıza neden olacak önemli faktörlerden birisidir. Örneğin kalkış vitesi olarak kullanılan birinci viteste uzun süreli kullanım aracınızın anormal seviyede yakıt tüketmesine neden olacaktır. Veya motor devrini ayarsız olarak ani hızlanmalar ve ani frenler aracınızın yakıt tüketimini olumsuz yönde etkileyecektir. Trafikte elinizden geldiğince aracınızı trafik akışına uygun olarak kararlı bir hızda ve kararlı bir motor devrinde kullanmaya özellikle dikkat ediniz. Sürekli şerit ve vites değişikli yapmadan, sakin ve kararlı bir araç kullanımı yakıtı tasarruflu kullanma açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır. Aracınızında seyir halindeyken vites değişimlerinde motor devrini aşırı yükseltmemeye, standart devir aralıklarında kullanıma ve vites değiştirmeye özen gösteriniz. Normal aralıklarda değiştirilen vites hem aracınızın motor ömrünü uzatacak hem de yakıt tüketiminde ekonomi sağlayacaktır.

 

Klima Kullanımının Yakıt Tasarrufuna Etkisi

 

Klima kullanımı kullandığınız arabada yakıt sarfiyatını etkileyen en öenmli faktörler arasındadır. Klimanın doğru kullanımı yakıtınızı verimli kullanmada çok öenmli bir yer tutar. Yaz aylarında klima kullanımı yaparken pencerelerinizi kapalı tutarak, daha düşük devirde klimanızı kullanabilir ve yakıtınıza daha az yüklenerek tasarruf sağlamanıza neden olabilir. Bununla birlikte, soğuk havalarda aracınızda klima kullanmak yerine, fabrika üretiminde sunulan araç kaloriferini kullanmak ekstradan yakıt sarfetmek yerine motor ısısından faydalanarak araç iç mekanını ısıtmanızı sağlayacaktır. Son olarak aracınızı kullanırken klimayı kullanmanız gerekiyorsa, yakıt tasarrufu sağlayabilmek için klimayı sürekli açık tutmak yerine, ara ara açarak belli bir süre kullanıp, mümkünse bir süre kapamanız sarfiyat açısından büyük avantaj sunacaktır.


Nasıl yardımcı olabiliriz?